top of page

LOOP (lup) EKSCIZIJA

Updated: Aug 21, 2021

Ukoliko se nakon redovnog ginekološkog pregleda dobije abnormalan nalaz PAPA brisa, ili na grliću postoji neka sumnjiva promena, suspektan kolposkopski nalaz, kondilomi, dugotrajna ektopija i slično, može se preporučiti uklanjanje promene i patohistološka analiza dobijenog uzorka tkiva procedurom koja se naziva loop ekscizija. Ona se vrši pomoću tanke žičane omčice kroz koju protiče nisko-voltažna električna struja koja omogućava precizno isecanje tkiva.


Slika za Ginekoblog, dr Aleksandar Babić, Ginekolog Novi Sad, Ginekološki pregled
Loop ekscizija, Ginekoblog

Loop ekscizija se sprovodi van perioda menstruacije, idealno odmah posle menstrualnog krvarenja. Postupak obično ne traje dugo i vrši se u lokalnoj, ili kratkotrajnoj opštoj intravenskoj anesteziji. Pacijentkinja se postavlja u uobičajeni položaj kao za redovan ginekološki pregled. Nakon postavljanja spekuluma, ili ekartera i toalete vagine, izvrši se sama intervencija uklanjanja tkiva. Prema potrebi koriste se omčice različite veličine i oblika, zavisno od veličine promene koja treba da se ukloni. Cilj je da se promena na grliću ukloni u celini, tj. da se na ivicama uklonjenog dela grlića nalazi zdravo tkivo. Na taj način procedura može biti istovremeno dijagnostička i terapijska.

Nakon intervencije kontroliše se krvarenje i eventualna mesta krvarenja obično koagulišu, ređe se na grlić zbog krvarenja postavlja šav. U narednih par nedelja uobičajeno je postojanje vodeno-rozikastog iscedka i sukrvice i blagih grčeva u donjem delu trbuha. Ukoliko se nakon intervencije javi jako krvarenje sa ugrušcima, jaki bolovi u trbuhu i/ili temperatura - treba se javiti ginekologu odmah.

Nakon intervencije dozvoljena je umerena fizička aktivnost, ali se ne preporučuju polni odnosi, postavljanje tampona, ili vaginaleta u vaginu, najčešće tokom prve 3 nedelje nakon intervencije. Najveći rizik postoji u ovom periodu upravo od pojave krvarenja iz rane, kao i od pojave infekcije. Tokom zarastanja može ređe doći i do sužavanja kanala grlića, sa kasnijim otežanim menstrualnim krvarenjem. Kod manje obimne procedure grlić zarasta u potpunsti i najčešće nema posledica loop ekscizije za buduću trudnoću. Ako je uklonjena veća količina tkiva, slično kao i kod konizacije može postojati potencijalni rizik od slabije kompetentnosti grlića u trudnoći nakon intervencije.

Ako je nakon intervencije stigao patohistološki nalaz da je cela promena u tkivu uklonjena neophodne su i dalje redovne ginekološke kontrole i uzimanje PAPA testa, posebno ako se radilo o nekoj displaziji, prekancerozi, ili je dokazano postojanje visokorizičnih tipova HPV virusa (npr. tipova 16 i 18). Značajni su i drugi preventivni oblici ponašanja, kao što su rad na poboljšanju imuniteta, prestanak pušenja, upražnjavanje polnih odnosa sa barijernom zaštitom i drugo.

535 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page